BOKS TARİHİ

Boks her ne kadar yeni bir spor olarak gözüksede tarihi çok eski zamanlara hatta milattan önceye tarihi dayanmantadır.Adını sıkça tarih derslerinde duyduğumuz Eski Yunanistan ve Romada boks oldukça önemli bir spormuş. Boks Tarihi Boks tarihte ilk olarak boks Sümer kalıntılarında ve sonrasında ise Mısır piramitlerindeki resimlerde rastlanmıştır.Dünyanın  ilk boks yapan milleti olarakta Sümerliler kabul edilmektedir.Sümerlilerde rastlanan boksa dair izlerin 7.000 sene öncesine ait olduğu kabul edilmektedir.

Boks günümüzde ilk olarak İngilterede ortaya çıktı.1719’da James Fig boks için bir ring kurdu ve hem dövüştü hemde öğrencilerine dersler verdi.Bu zamanda yapılan dövüşler çıplak ellerde yapılırdu ve rakip pes edene kadar dövüş sürüyordu.Tek kural karşıdaki rakibin pes etmesiydi.

John Chambers ve VIII. Queensburg  1866’da Dünyada ilk olarak Amatör Spor Kulübü kuruldu.Kurulan bu kulupte boksa bazı kurallar getirildi.Londan Prize Ring adı altında kurulan kulüp  çıplak el yerine eldiven ile dövüşme yerine kaska ve eldiven ile dövüşme kuralını koydular.Kurulan bu amatör kulup sayesinde eski kuralsız boks geride bırakılmış, günümüzdeki çağdaş boksa dair ilk adımlar atılmış oldu.boks

Günümüzdeki boksun gelişimi İngileterede olmuştur.Dövüş biçimi şiddet unsurları azaltılarak  belirlenmiş ve daha çok sportif yönü ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Boksörlerin 3 dakika dövüşüp her 3 dakika sonunda birer dakika dinlenmeleri, rakinin darbeleriyle düşen boksörün hakem tarafından 10 sn sayıldıktan sonra yerden kalkamaması durumunda mağlup ilan edilmesi gibi kurallar konuldu.

Boks, ABD’de  19. yy’ın başlarında geldi.ABD’de boksa olan ilgi John L. Sullivan ile arttı.Sullivan 1982’de Paddy Ryan yenerek eldivensiz boksuz tartışmasız Dünya Şampiyonu olmuştur.Jonh. L. Sullivan Dünya Şampiyonu olduktan sonra eldivenli birçok maç yapmıştır.

İlk siyahı Dünya Şampiyonu boksör Jack Jackson’dır.İkinci siyahı Şampiyon ise Joe Louis’dir.Joe Louis dünya tarihine geçecek maçlara imza atmış ve 25. kez Şampiyonluk ünvanını başarılı bir şekilde korumuştur.1949’da boksu şampiyon olarak bırakmıştır.

ABD’de en ünlü boks şampiyonları arasında yaptığı 49 maçın 49’unu kazanan Rocky Marciano gelir.Rock, boks tarihinin en sert yumruklarına sahip şampiyon olarak 1956’da boksu bıraktı.Rocky Marciano bir çok boks filmine ilham kaynağı olmuştur.

1960 ve 1970’lerde bütün dünyada efsana haline gelen Muhammed Ali Clay’di.Muhammed Ali Clay’den sonra bir çok başarılı boksör yetişmiştir.

Yorum bırakın